Grovt bröd med bikarbonat

bröd

Jag är väldigt svag för mörka, saftiga, kompakta bröd. Å lyckligtvis är dessa de allra enklaste bröden att göra själv. eftersom brödet bakas på bikarbonat är det ingen jäsning som kan gå fel och inget knådande om man inte i behov av terapin som det för all del ger.

Detta är liksom bara att klegga ihop och det bästa är att man kan kasta i, i princip vad som helst. Bara man har ett grundrecept att utgå ifrån så är det bara ens egen smak som sätter gränsen.

I receptet finns det som jag valde att kasta i häromdagen när jag blev extremt sugen på just sånt här bröd.

I grundreceptet är det fil, men eftersom jag kom på detta lite lagom spontant så fick det bli vad huset hava och det fungerade alldeles utmärkt. Jag använde 2 dl keso, 2 dl turkisk yoghurt och 1 dl mjölk. Man kan även ta vilken torkad frukt som helst, eller utesluta det om man inte gillar det. Man kan använda valnötter eller pistagenötter istället för hassel också vidare.

Våga testa!

Recept till 1 limpa

4 dl vetemjöl
2,5 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
0,5 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
1 dl torkade tranbär
1 dl hasselnötter
5 dl fil
1 1/2 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175°C.

Blanda ihop mjölsorterna med salt, frön, frukt och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.

Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och till en jämn, tjock smet.

Smörj en 1,5-liters brödform  väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.

Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1 timme.

Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra.

jag tycker det är allra godast med bara extrasaltat Bregott, men mosad avokado eller en skiva stark ost är inte så dumt det heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>