Frallor med frön och tranbär

frallor kollage

Ibland får jag ett extremt sug efter å baka bröd. Under ett par år skötte jag min surdeg Göte med största ömhet. Men efter ett tag gled jag och Göte ifrån varann och de tillf’ällen jag bakade av honom eller gav honom mer mjöl att äta blev mer och mer sällsynta och en dag fanns inte Göte mer. Han hade avlidit och det hela kändes mycket sorgligt. Efter det har det inte funnits någon ny surdeg i mitt liv, någon gång kanske…

Hursomhelst, idag infann sig det här baka-bröd-suget och det hela resulterade i dessa halvgrova frallor fulla med tranbär och olika frön. Jag gillar när det är lite tuggigt och inte för fluffigt.
Dessa blir perfekta till morgonkaffet!

Recept till 16-20 frallor

1½ dl havregryn
½ dl linfrön
3 dl vatten
50 g jäst
2½ dl vatten, 37°
1 dl yoghurt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
2 msk honung eller sirap
½ dl solroskärnor
½ dl pumpakärnor
ca 4  dl grovt rågmjöl
ca 6 dl, vetemjöl  samt lite extra till utbak
vallmofrön och sesamfrön

Blanda havregryn, linfrön och 3 dl vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda ca 10 min. Ställ åt sidan att svalna eller låt stå över natten. Smula jästen i en bunke, häll över vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt havregrynsblandningen och övriga ingredienser. Arbeta i vetemjölet lite i taget tills degen känns blank och smidig. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 min. Blanda ihop svarta vallmofrön och vita sesamfrön i en skål och häll upp vatten i en annan skål. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela i två delar och rulla ut varje degbit till en längd och skär i ca 8-10 jämnstora bitar. Trilla till runda bullar, doppa ovansidan i vatten och sedan i fröblandningen. placeraa dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min. Värm under tiden ugnen till 225°. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Låt svalna på galler.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>